Forum

of Registreren om berichten en onderwerpen te maken.

Diagnostische Criteria voor Persistente Positionele Perceptie Duizeligheid (PPPD) Consensusdocument

De afbeelding toont een abstracte compositie die innovatie en de complexe wisselwerking tussen lichaam en geest symboliseert, met elementen die neurale netwerken en evenwicht voorstellen, uitgevoerd in een palet van koele en warme tinten.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9249299/pdf/ves-27-ves622.pdf

Het "Consensusdocument over Diagnostische Criteria voor Persistent Postural-Perceptual Dizziness (PPPD)" biedt cruciale inzichten voor de diagnose van PPPD, een chronische functionele vestibulaire stoornis die uitdagingen oplevert zoals duizeligheid, onzekerheid en een unieke vorm van niet-draaiende vertigo. Deze symptomen zijn doorgaans dagelijks aanwezig voor een periode van drie maanden of langer, en intensiveren bij staande houdingen, zowel bij actieve als passieve bewegingen, en bij blootstelling aan bewegende of visueel complexe stimuli.

PPPD kan getriggerd worden door diverse factoren die het evenwichtsgevoel verstoren of duizeligheid veroorzaken, waaronder zowel perifere als centrale vestibulaire stoornissen, andere medische aandoeningen of psychologische stressfactoren. Het kan op zichzelf staan of co-existeren met andere aandoeningen. Hoewel de exacte pathofysiologische processen achter PPPD nog niet volledig begrepen zijn, wordt aangenomen dat het gerelateerd is aan functionele aanpassingen in de mechanismen van posturale controle, multisensorische informatieverwerking, of de corticale integratie van ruimtelijke oriëntatie en dreigingsbeoordeling.

Dit document verstrekt gedetailleerde diagnostische criteria voor PPPD, inclusief symptomen, tijdverloop, uitlokkende factoren, en leidraden voor het diagnosticeren en onderscheiden van PPPD van andere aandoeningen, wat van cruciaal belang is voor zowel zorgverleners als patiënten die streven naar een nauwkeurige diagnose en begrip van deze complexe aandoening.

Ga naar de inhoud