Forum

of Registreren om berichten en onderwerpen te maken.

Wat is PPPD

Persistente positionele perceptie duizeligheid (PPPD) is een aandoening die voor het eerst is beschreven in 2017. Het kenmerkt zich door aanhoudende gevoelens van duizeligheid of een gevoel van onbalans, zonder het gevoel van ronddraaien, die minimaal drie maanden aanhouden. Personen met PPPD ervaren deze symptomen op de meeste dagen, en merken vaak dat de klachten gedurende de dag verergeren.

Het is voor mensen met PPPD vaak moeilijk om aan anderen uit te leggen hoe ze zich voelen.

Op deze pagina streven we ernaar om een heldere uitleg te geven over PPPD.

De informatie op deze pagina is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waarvan je de bron hier kunt vinden.

Voor meer vragen en antwoorden over PPPD kun je onderaan de pagina terecht.

De kernpunten van PPPD zijn:

Symptomen: Een constant deinend en onzeker gevoel, klachten van onbalans (zonder draaiduizeligheid) gedurende minimaal 3 maanden.

Verergerende factoren: De klachten nemen toe bij staan, bij hoofd- en lichaamsbewegingen en bij het waarnemen van bewegende beelden.

Frequentie: De klachten zijn wisselend aanwezig, minimaal 15 dagen per maand. De meeste patiënten hebben alle dagen last.

Oorzaak en factoren die het starten: PPPD begint vaak na een aanval van draaiduizeligheid (door een stoornis in het evenwichtssysteem) De klachten kunnen ontstaan na een paniekaanval. Ook hoofdletsel kan PPPD uitlokken.

Invloed op je leven: Mensen met PPPD kunnen dingen gaan vermijden die klachten geven, zoals bewegingen van het hoofd en bewegende beelden, zoals een drukke winkelstraat. 

Andere ziektes uitsluiten: De duizeligheid die gevoeld wordt, komt niet door een andere ziekte of probleem. Artsen kijken hier goed naar om zeker te weten dat het PPPD is.

Gevoelens: Er kunnen gevoelens van angst en somberheid optreden. PPPD is een lichamelijke aandoening, maar psychologische klachten kunnen wel ontstaan.

Het kan zijn dat deze klachten overlappen met aandoeningen van het evenwichtsorgaan, zoals de ziekte van Ménière of vestibulaire migraine.

Neiging om activiteiten te vermijden

In reactie op de klachten kun je geneigd zijn om bepaalde activiteiten te vermijden. Vooral als die activiteiten je klachten lijken te verergeren. Bijvoorbeeld bepaalde bewegingen of situaties met veel visuele prikkels. Dit vermijden is een natuurlijke neiging, maar het kan ook leiden tot meer angst en een somber gevoel. Hoewel PPPD in de kern een lichamelijke kwestie is, kunnen psychologische factoren een rol gaan spelen. Het is belangrijk om deze ook aan te pakken.

Diagnose

KNO-artsen en neurologen stellen de diagnose PPPD zorgvuldig. Zij zullen jouw klachtenpatroon grondig evalueren en andere mogelijke aandoeningen uitsluiten. Soms moet je je evenwichtsorgaan en gehoor laten testen. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen geen ingrijpende onderzoeken zoals scans nodig.

Oorzaak van PPPD

De exacte oorzaak van PPPD is nog onbekend. Er worden bij onderzoek geen zichtbare, aantoonbare afwijkingen gevonden worden. De situatie lijkt te wijzen op een verstoring in de verwerking van zintuiglijke informatie door de hersenen - een beetje alsof de juiste hardware een update van de software nodig heeft.

Behandeling

Gelukkig kunnen verschillende behandelingen je helpen om je evenwicht en gemoedsrust terug te vinden!

Vestibulaire revalidatie is een speciale vorm van fysiotherapie die je helpt wennen aan bewegingen en het omgaan met visuele stimuli. Deze therapie heeft een positieve impact op zowel de fysieke klachten als eventuele angstgevoelens en somberheid.

Medicatie, zoals medicijnen tegen angst en bepaalde antidepressiva, kan ook een aanzienlijke verlichting bieden. Het kan een zoektocht zijn naar het medicijn dat voor jou het beste werkt, maar veel mensen ervaren hierdoor verbetering.

Cognitieve gedragstherapie kan ondersteunend zijn in het proces en de klachten helpen verminderen, vooral als deze tijdig wordt gestart.

Goed uitleg is belangrijk

Een goede uitleg en het begrijpen van je aandoening is enorm belangrijk. Weet dat angst en somberheid vaak een rol spelen bij PPPD. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en bespreekbaar te maken. We willen je geruststellen dat er stappen zijn die je kunt nemen om je welzijn te verbeteren en dat je niet alleen bent in deze ervaring. Op deze website vind je persoonlijke verhalen waarin veel tips worden gegeven. En misschien nog goed om te weten: PPPD is geen psychische aandoening en moet dus ook niet als zodanig begrepen en behandeld worden.


Vraag en antwoord

Net als de beschrijving hierboven zijn ook de onderstaande vragen en antwoorden gebaseerd op het boven aan de pagina genoemde document.
(deze sectie zal regelmatig aangevuld worden)



[sp_easyaccordion id="559"]


Kijk ook naar:
- deze informatie sheet, een compleet overzicht.
- Informatie bij KNO.nl
- Filmpje: Persistent Postural-Perceptual Dizziness (PPPD)

Ga naar de inhoud