Het verhaal van Petra

Inspirerende afbeelding van een vrouw die haar strijd met evenwichtsstoornissen overwint, met symbolen van verwarring en hoop.

Het begin van mijn strijd in 2008

Mijn naam is Petra, ik ben 54 jaar en woon in Zwolle. Mijn ervaring met evenwichtsstoornissen begon plotseling in 2008. Op 12 februari van dat jaar deed ik tijdens een pilatesles mijn hoofd achterover, en een uur later, eenmaal thuis, begon de kamer om mij heen te draaien alsof ik in een wasmachine zat. Ik werd extreem misselijk en het draaien stopte niet, zelfs niet toen ik naar bed ging.

Een moeilijke periode en misdiagnose

In de weken die volgden bleef het draaien aanhouden. Ik kon bijna niets meer, werd angstig en erg in mezelf gekeerd. Na zes weken belandde ik op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis), waar men ten onrechte dacht dat ik een herhaling van mijn whiplash uit 2001 had. Na zes weken ontslag en een moeizame reïntegratie in het Speciaal Onderwijs als onderwijsassistent, bleef ik last hebben van duizeligheid en had ik weinig energie. Gesprekken met een psycholoog en DBC (Diagnose Behandel Combinatie) training boden geen verlichting.

De diagnose BPPD en bijkomende uitdagingen

In 2009 werd uiteindelijk de diagnose BPPD (Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid) gesteld in het Apeldoorns Duizeligheid Centrum. Ik had ook te kampen met PTSS (Posttraumatische Stressstoornis) en depressie. Helaas verloor ik mijn baan en pas na vijf jaar kon ik een WIA-uitkering (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) krijgen met behulp van een advocaat.

Herhaalde aanvallen en de zoektocht naar stabiliteit

Het leek even rustiger te worden tot 2015, toen de aanvallen van BPPD weer frequent terugkeerden, ongeveer vijf tot zes keer per jaar. Met de Epley-manoeuvre bij de fysiotherapeut probeerde ik deze te beheersen. In november 2021 veroorzaakte een ongelukkige handeling van mijn osteopaat een hevige aanval. Deze keer was het zo ernstig dat ik binnen vijf dagen niet meer alleen naar buiten kon. Ik was bezig met een revalidatie op advies van KNO-arts Bas de Cock, die me uiteindelijk behandelde met een intensieve techniek die mijn duizeligheid tijdelijk verergerde. Naast BPPD werd ook PPPD (Persisterende Postitionele Perceptie Duizeligheid) vastgesteld.

Nieuwe hoop door innovatieve behandeling

Het herstel duurde ongeveer een half jaar, waarin ik ook met een depressie worstelde. Echter, in mei en juni 2023 keerde ik terug naar Mert Medical in Houten, waar ik door middel van virtual reality en oefeningen op een draaiplateau mijn hersenen trainde om minder gevoelig te zijn voor bewegingen die duizeligheid veroorzaken. Dit leidde tot een aanzienlijke vermindering van mijn klachten.

Een nieuw begin en een toekomst zonder duizeligheid

Van september tot december onderging ik psycho-somatische fysiotherapie. Mijn duizeligheid is nu weg en ik heb besloten te stoppen met mijn werk in het Speciaal Onderwijs en over te stappen op rustiger vrijwilligerswerk. Ondanks vele moeilijke momenten en een totaal van ongeveer 70 BPPD-aanvallen, heb ik mijn leven weer op de rails en ben ik sinds mei 2023 in een nieuwe relatie. Sinds juni 2023 slik ik Citalopram 20 mg, wat mij helpt bij de overprikkeling.

Petra

Verklarende woordenlijst en linkjes

BPPD: Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid, een veelvoorkomende vorm van duizeligheid veroorzaakt door bewegingen van het hoofd.

PTSS: Posttraumatische Stressstoornis, een mentale gezondheidsconditie getriggerd door een traumatische gebeurtenis.

WIA: Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen, Nederlandse wetgeving gericht op inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Apeldoorns Duizeligheid Centrum: https://www.gelreziekenhuizen.nl/patient/afdelingen/ADC/

Mert Medical in Houten:
https://mertmedical.nl

Ga naar de inhoud