Duizeligheid: Tips voor een tandartsbezoek

Een rustgevende tandartspraktijk met zachte verlichting, geluidsdichte muren, comfortabele stoelen, een kleine binnentuin met groene planten, en een wachtruimte met geluiddempende koptelefoons.

Uitdagend!

Een kantoortuin is dan niet heel prettig om in aanwezig te zijn voor iemand met PPPD. Zeker niet als daar ook nog overgevoeligheid bij komt kijken. Er zijn ook zeer weinig mensen die hun witte tanden bloot lachen omdat ze naar de tandarts mogen. Of, misschien nog erger, móéten vanwege een (pijn)probleem met hun gebit. Personen die last hebben van duizeligheid en/of overgevoeligheid zien de tandarts vaak als de ultieme uitdaging. En wellicht is dat ook zo. Alles komt samen: spanning, geluid, beweging doordat er aan je hoofd gezeten wordt, een stoel die op en neer gaat, fel licht in je gezicht, een reis naar de praktijk, een (volle) wachtkamer met vaak een informatiescherm, een ‘fijn’ achtergrondmuziekje, enzovoort. Belastend, oncomfortabel en ronduit vervelend.

Toch zijn er een aantal zaken die voor mensen met duizeligheid en overgevoeligheid een tandartsbezoek kunnen verlichten. De volgende tips kunnen jou wellicht helpen:

  • Een inkoppertje: Plan de reis naar de tandarts goed in. Hiermee vermijd je in ieder geval de stress van te laat komen.
  • Een tandartsstoel wordt (uiteraard) afgesteld per cliënt en behandeling. Het kan helpen als je zelf gaat liggen als de stoel al grotendeels in de goede stand staat. Dit voorkomt dat je blootgesteld wordt aan bewegingen waar je geen controle over hebt.
  • Soms kost het openhouden van je mond veel energie. Vraag of je een bijtblokje kunt krijgen. Dit zorgt ervoor dat het openhouden van je mond makkelijker gaat.
  • Vraag aan de tandarts of de behandeling in meerdere korte stukjes kan. Dit is niet per definitie een voordeel maar kan wel helpen om de belasting (per bezoek) in te korten.
  • Vraag om een bril (vaak krijg je er een tijdens een behandeling) met iets donkerder glas. Bij mijn tandarts is een goede bril aanwezig die de intensiteit van het licht goed dempt. Je krijgt deze vaak niet standaard, maar zodra je ernaar vraagt, wordt deze (hopelijk) tevoorschijn getoverd.
  • Sommige mensen ervaren een prettig effect van oordopjes. Neem deze mee en doe ze in overleg met de tandarts in.
  • Zoek een tandarts die rekening houdt met jouw klachten. Ik zit zelf bij een angsttandarts. Daar wordt meer tijd genomen en is het personeel extra opgeleid om met mensen die veel spanning ervaren om te gaan. Het scheelt echt!
  • Vaak geeft de tandarts het zelf al aan, maar spreek voor de zekerheid af dat, als je je hand opsteekt, er even wordt gestopt met de behandeling of controle. Je kunt dan aangeven wat er aan de hand is.
  • Veel tandartsen gebruiken bij bepaalde behandelingen een zogenaamde cofferdam of rubberdam. Door overgevoeligheid heb ik erg veel last van deze rubberdam. Bij een wortelkanaalbehandeling heb ik gevraagd of er iets gedaan kon worden om de last wat te verminderen. En heel simpel: de endodontoloog knipte een gaatje in het rubber, en het probleem was opgelost omdat daardoor (in mijn beleving) extra ademruimte ontstaat. Soms kan het zo simpel zijn.
  • In een uiterst geval kun je ook aan lachgas denken. Lachgas bestaat uit de stof distikstofmonoxide (N2O) en is gemengd met pure zuurstof. Lachgas kan je helpen om behandelingen bij de tandarts rustiger te ondergaan. Het is een vorm van sedatie waarbij je volledig bij bewustzijn blijft. Je kunt alles nog zien en horen, maar de ‘scherpe randjes’ zijn eraf. Uiteraard moet je dit met je tandarts bespreken. HIER vind je de voorwaarden voor het gebruik van lachgas bij de tandarts.

Het is essentieel om je behoeften en zorgen te bespreken met de tandarts. Wees assertief; de meeste praktijken zullen bereid zijn om samen met jou naar de beste oplossing te zoeken. Mocht je het gevoel hebben dat je tandarts jouw situatie niet serieus neemt, dan is het wellicht tijd om uit te kijken naar een andere tandarts/praktijk. Inzicht in de gedragsregels waaraan tandartsen zich dienen te houden, kan ook nuttig zijn: Gedragsregels voor tandartsen.

Heb je opmerkingen of meer tips? Laat hieronder dan een reactie achter.

Wijnand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga naar de inhoud